امروز امروز : یکشنبه ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ / Sunday, May 19, 2024 آخرین بروز رسانی آخرین بروز رسانی: ۸ بهمن ۱۳۹۳ [اخبار امروز: 0]
درباره ما تبلیغات در سایت ارتباط با ما فراخوان همکاری خروجی RSS

تبلیغات اینترنتی رایگان در استان مرکزی و اراک

بخش ویژه پایگاه های اینترنتی *** همه تبلیغات

تخفیف ویژه تبلیغات در پربازدیدترین سایت استان مرکزی

شرایط و تعرفه تبلیغات *** مشاهده آگهی ها و نیازمندیها

برای آنها که حرفه ای اخبار را دنبال می کنند

راهنمای استفاده از خبرخوان *** نسخه سریع مرکزی دیلی



حمایت از حقوق مادی و معنوی پدیدآورندگان اثر

کد مطلب: 46680 | تاریخ ارسال: 5 سپتامبر 2012 | چاپ صفحه

به قلم محمد رادپور – وکیل پایه یک دادگستری / از نظر قانون حمایت حقوق مولفان و مصنفان و هنرمندان به مولف و مصنف و هنرمند «پدید آورنده» و به آنچه از راه دانش یا هنر و یا ابتکار آنان پدید می اید بدون در نظر گرفتن…

از نظر قانون حمایت حقوق مولفان و مصنفان و هنرمندان به مولف و مصنف و هنرمند «پدید آورنده» و به آنچه از راه دانش یا هنر و یا ابتکار آنان پدید می اید بدون در نظر گرفتن طریقه یا روشی که در بیان و یا ظهور و یا ایجاد ان به کار رفته «اثر» اطلاق می شود. مقنن دو نوع حقوق مورد حمایت را از اثر در نظر گرفته است.

حقوق مادی: به اثری تعلق می گیرد که برای نخستین بار درایران چاپ یا نشر یا اجرا شده باشد و قبلاً درهیچ کشوری چاپ یا نشر یا پخش و یا اجرا نشده باشد. و این حمایت از تاریخ مرگ پدید آورنده 50 سال است و اگر وارثی وجود نداشته باشد یا بر اثر وصایت به کسی منتقل نشده باشد برای همان مدت به منظور استفاده عمومی در اختیار حاکم اسلامی(ولی فقیه) قرار خواهد گرفت. حمایت مذکور چنین است که پدیدآورنده می تواند با شخص دیگری قرار داد منعقد کرده و به وی اجازه دهد که به طور مثال پس از انتشار نسخه های جدید اثرش و بعد از فروش آن، 70 درصد منافع متعلق به ناشر و 30 درصد به پدیدآورنده تعلق داشته باشد و یا هر طور دیگر که صلاح می دانند موافقت نمایند. حال چنانچه شخصی در بازه ی زمانی مذکور و بدون اجازه از پدیدآورنده نسبت به نشر یا پخش یا عرضه ی اثر اقدام کند با شکایت شاکی خصوصی به 6 ماه تا 3 سال حبس محکوم خواهد شد.همچنین مراجع قضایی می توانند ضمن رسیدگی به شکایت شاکی خصوصی نسبت به جلوگیری از نشر وپخش و عرضه آثار مورد شکایت و ضبط آن دستور لازم به ضابطین دادگستری بدهند

حقوق معنوی: که محدود به زمان و مکان نیست و غیر قبال انتقال است. به طور مثال همه دیوان “حافظ” و اشعارش را می شناسند. چندیدن قرن است که ایشان وجود خاکی ندارند، لذا هر شخصی می تواند اشعار وی را چاپ و نشر و عرضه کند که دلالت بر از بین رفتن حقوق مادی است ولیکن هیچ کس نمی تواند اشعار این شاعر پرآوازه را به نام خود چاپ کند که این همان حقوق معنوی است. چنانچه فردی بخواهد از باب مثال در پایان نامه ی خود، یکی از اشعار این شاعر معظم را مورد استفاده قرار دهد می بایست نام وی را مرقوم نموده و به طور متعارف و در حد چند سطر از آن استفاده کند که نماد دیگری از حمایت حقوق معنوی از “حافظ” است.متخلفینی که حقوق معنوی اثر را نادیده می انگارند با شکایت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به 6ماه تا 3 سال حبس محکوم خواهند شد.

ارسال نظر برای این مطلب مسدود شده است.